Despre principii si idei de viata. Despre Ray Dalio si Andrei Cionca.
M-a inspirat articolul Andreei Rosca, fosta mea colega din perioada de glorie a revistei Capital. M-au inspirat, la fel, experientele celui intervievat de Andreea - Andrei Cionca - unul din liderii businessului romanesc cat si recomandarea de lectura - cartea scrisa de Ray Dalio.
Cartile sunt o sursa permanenta si de incredere pentru acces la cunoastere si la experientele altora. Preiau aici, fara meritul de a fi original, principiile si crezurile lui Ray Dalio, prezentate in cartea sa Principii. Invata sa obtii cat mai mult din fiecare efort pe care il depui! (Act si Politon, 2017)
Ray Dalio este unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori din lume, figurând în topul 100 al celor mai bogați oameni de pe planetă (potrivit revistei Forbes) și în topul 100, întocmit de revista Time, al celor mai influenți oameni din lume. Dalio este fondatorul companiei de investiții Bridgewater Associates, pe care, în decursul a 42 de ani a transformat-o dintr-o simplă firmă de apartament, în a cincea cea mai importantă companie privată din Statele Unite.
„Este important să ai principii clare deoarece îți vor afecta toate aspectele vieții, de mai multe ori pe zi.”
Ce îl face diferit pe Ray Dalio de ceilalți antreprenori ai lumii? Principiile sale, sau altfel spus, cultura unică pe care a creat-o - aceea a meritocrației ideilor bazată pe adevăr și transparență radicală și a luării deciziilor bazată pe cântărirea credibilității –, pe care el crede că majoritatea oamenilor și organizațiilor o pot folosi pentru a-și atinge mai bine scopurile.
Numit de către revista CIO „Steve Jobs al investițiilor” datorită faptului că principiile sale au schimbat radical domeniul investițiilor, Ray Dalio ne propune în cartea sa să descoperim care sunt principiile care l-au ghidat în business, dar și în viață. Motivația lui pentru scrierea acestei cărți, devenite în foarte scurt timp bestseller, a fost aceea că, după părerea lui, succesul său în afaceri nu s-a datorat faptului că ar fi avut el niște calități excepționale de businessman, ci tocmai acestor principii, pe care le detaliază pe parcursul cărții.
„Gândește singur pentru a decide: 1) ce vrei, 2) ce este adevărat și 3) ce ar trebui să faci pentru a obține ce vrei în lumina a ceea ce este adevărat ...și fă asta cu modestie și receptivitate, astfel încât să te folosești de cele mai bune păreri disponibile”
Cele 5 principii de nivel superior explicate în prima parte a cărții sunt:
• Acceptă realitatea și înfrunt-o
• Folosește procesul în cinci pași pentru a obține ce îți dorești de la viață
• Fii receptiv în mod radical
• Înțelege că oamenii sunt configurați foarte diferit
• Învață cum să iei eficient decizii
Ray Dailio detaliaza apoi principiile de munca. Ideile de mai jos sunt servite uneori sub forma unor dușuri reci. Ele sunt utile, fie chiar și numai pentru confortul psihic oferit de ideea ce reiese în mod evident din carte, că, a fi lider nu e deloc ușor, iar alegerile pe care ești nevoit să le faci din această poziție nu sunt nici pe departe comode. „Fiecare lider trebuie să decidă între: 1) a scăpa de oamenii plăcuți, dar incapabili, astfel încât să-și atingă scopurile, și 2) a păstra oamenii drăguți, dar incapabili, iar astfel să nu-și atingă scopurile.
Cel mai hotărâtor factor al succesului sau eșecului tău este dacă poți sau nu să iei aceste decizii dificile.”
Cele 16 Principii de muncă explicate și detaliate de Ray Dalio sunt:
1. Ai încredere în adevărul și transparența radicală;
2. Cultivă munca și relațiile semnificative;
3. Creează o cultură în care este în regulă să faci greșeli și inacceptabil să nu înveți din ele;
4. Sincronizează-te și rămâi sincronizat;
5. Cântărește-ți decizia din punct de vedere al credibilității;
6. Înțelege cum să treci peste dezacorduri;
7. Amintește-ți că CINE este mai important decât CE;
8. Angajează cum trebuie, deoarece penalizările pentru angajările nepotrivite sunt uriașe;
9. Instruiește, testează, evaluează și triază oamenii în permanență;
10. Pentru a-ți atinge scopul, condu ca și cum ai acționa un mecanism;
11. Observă problemele și nu le tolera;
12. Diagnostichează problemele ca să ajungi la cauzele lor de bază;
13. Proiectează îmbunătățiri ale mecanismului tău pentru a depăși problemele;
14. Fă ce ți-ai propus;
15. Folosește instrumente și protocoale pentru a stabili modul în care se muncește;
16. Pentru numele lui Dumnezeu, nu uita de administrare!
„Imaginează-ți că, pentru a avea o viață minunată, trebuie să traversezi o junglă periculoasă. Poți să rămâi în siguranță acolo unde ești și să ai o viață obișnuită, sau poți să riști să traversezi jungla și să ai o viață extraordinară. Cum ai aborda această alegere? Stai puțin și gândește-te deoarece este genul de alegere pe care trebuie să o facem cu toții, sub o formă sau alta”.
Aveti aici un link spre articolul integral de pe blogul Andreei Rosca, articol cu un TITLU fantastic de bine ales:
Alegerea mea este sa traversez jungla, impreuna cu cei care cred in mine si in proiectul booksaveur.com si al Editurii Publisol. La capatul junglei, vom gasi o plaja minunata, valurile oceanului si o senzatie de racorire perfecta!
Lăsați un comentariu
De notat, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.