Sari la conținut

News

Adio, Zahăr!, de Molly Carmel: o carte WOW despre nutriție și sănătate!

de Bogdan Cercel 22 Jul 2020 0 Comentarii
Adio, Zahăr!, de Molly Carmel: o carte WOW despre nutriție și sănătate! - Publisol.ro

Așa cum promis încă de la lansarea proiectului Booksaveur, nu vom fi doar un alt magazin online. Căutăm să vă aducem cele mai frumoase cărți, dar și cele mai bune produse gourmet la cele mai bune prețuri. Permanent dezvoltăm colaborări cu edituri și furnizori de top, dar ne implicăm și personal în aducerea în România a unor titluri ce-și merită cu prisosință locul în biblioteca ta.

 Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirea unei cărți pe care va trebui să o citești - „Adiozahăr!”, de Molly Carmel.

O carte excelent scrisă, atent documentată și care îți va schimba pentru totdeauna percepția pe care o ai despre ce înseamnă nutriția corectă și, în final, îngrijirea sănătății.  

Și pentru a te convinge, îți prezentăm mai jos prezentarea făcută cărții „Adiozahăr!” de Anca Bejan, un nume deja consacrat printre autorii cărților de nutriție din România odată cu apariția cărții Dieta Minune.

 Cartea este deja disponibilă pentru precomenzi, dacă vrei să fii printre primii care o citesc te rugăm să ne scrii la adresa: contact@booksaveur.com

Anca Bejan despre cartea „Adiozahăr!”:

 „Adiozahăr!” este o carte despre nutriție și sănătate, nu „încă o carte” despre nutriție și sănătate. Autoarea, Molly Carmel, este un om obișnuit - nu este vreun manechin înfometat care dezvăluie rețetele celor șapte salate pe care le-a mâncat toată viața, nu este un medic care a învățat pe de rost o teorie fără a ști o clipă ce înseamnă experiența traumatizantă cu obezitatea, nu este un dietetician-vedetă, nu este un antrenor de fitness sau un sportiv de performanță care să impresioneze prin corpul bine lucrat, dar imposibil de atins de cei de rând. Molly Carmel este un om obișnuit care a devenit expert de seamă în domeniul nutriției în primul rând din cauza și în același timp datorită experienței personale de viață: o luptă de vreo 30 de ani cu dietele și cu kilogramele în plus. Din victimă a relației toxice pe care a avut-o cu mâncarea, Molly a ajuns o învingătoare. Din clipa în care a reușit să pună stăpânire pe caii nărăvași ai poftelor sale nesănătoase, a găsit un sens în viață din împărtășirea secretelor reușitei sale. Și-a dedicat aproape toată energia reeducării nutriționale a celor pentru care rezultatele ei sunt posibile doar în filmele cu happy-end. Și asta tocmai pentru a demonstra că, da, este posibil să trăiești și fără să fii stresat de nevoia de a intra, măcar din când în când, la dietă. De fapt, nu doar că este posibil, ci așa este necesar și normal să trăiești, iar normal nu este ceva subiectiv, ci are ca referință „manualul cu instrucțiuni de folosire” al organismului.

Titlul acestei cărți are tendința să sperie! Și nu doar pe cei care iubesc mâncarea, adică pe toți oamenii, căci, prin definiție, toți oamenii iubesc mâncarea, deoarece „au înscris în codul lor genetic” că aceasta le este necesară supraviețuirii și, în plus, le poate oferi multă plăcere… Titlul arre tendința să sperie și pentru că este evident pentru toată lumea că zahărul nu este un ingredient creat de natură pentru a hrăni, ci este un ingredient creat artificial pentru a răsfăța. Este evident pentru toată lumea că zahărul trebuie evitat, dar ne facem că „merge și așa”, că putem trăi într-o relație sănătoasă cu ceva nesănătos. În această logică stă esența tezei propuse de Molly: că nu mai are rost să ne mințim! Nu există nici o metodă prin care putem reinventa natura și/sau modul în care este făcut organismul să funcționeze. Nu-l putem păcăli că zahărul îi este benefic, doar pentru că noi dezvoltăm o dependență psihologică pentru acest ingredient care ne vrăjește simțurile precum cântecul unei sirene. Nu putem avea o relație sănătoasă cu ceva atât de toxic pentru organism. Punct!

Marele șoc al cititorului nu se oprește, însă, la titlu. Marele șoc se produce atunci când acesta află că, sub denumirea de zahăr intră mai multe substanțe sau ingrediente, chiar și zaharina sau alți îndulcitori cu indice glicemic zero. Molly prezintă o listă completă a tuturor acestor inamici pe care-i numește, generic, zahăr, apoi șochează cititorul din nou: va trebui să renunțăm nu doar la zahăr, ci și la făină, dacă ne dorim o relație cu adevărat sănătoasă cu mâncarea. Mai ales pentru că ambele dau o dependență cu care nu putem lupta având doar o alimentație echilibrată. Adică, da, e de preferat ca în locul excesului să consumi mai puțin zahăr și mai puțină făină, dar nici asta nu e tocmai bine pentru sănătate. Vorba aceea, nu te lua la trântă cu ispita crezând că poți deveni învingător. E mult mai sigur să o eviți!

Să trăiești complet fără zahăr și fără făină în anii 2000 este o provocare uriașă ce poate părea chiar imposibil de îmbrățișat. Și asta pentru că aceste ingrediente se află peste tot în fața noastră și la îndemână, pe mai toate etichetele produselor alimentare ambalate. Autoarea oferă, însă, și soluții, nu doar exemplul personal și încurajările sale sau ale altor oameni care i-au adoptat stilul de viață. În cartea sa, Molly oferă instrumente pe care cei care doresc să renunțe la zahăr și la făină să le poată folosi, pentru ca despărțirea să le fie ușoară, eficientă și definitivă.

Aș include „Adiozahăr!” pe lista bibliografică obligatorie pentru oricine este preocupat de sănătatea sa și a celor dragi. Pentru orcine de fapt! Pentru că este o carte care trebuie citita, indiferent că ești de acord cu ea din primele pagini, indiferent că nu te convinge nici până la final. Trebuie citită sau măcar cunoscută această mărturie, pentru că te poate ajuta să conștientizezi, iar acesta este un pas important. Chiar dacă nu alegi să renunți la zahăr și la făină la finalul lecturii, vei fi un alt om, un om care este în cunoștință de cauză. Experiența personală de reeducare alimentară mă face să cred că nimeni nu poate rămâne complet nemișcat la aflarea mărturiei lui Molly și la înțelegerea argumentelor aduse de aceasta. Și aceeași experiență îmi spune că informația lucrează în noi. Poate nu ești astăzi capabil să renunți complet la zahăr, poate nici mâine nu ești, dar poimâine e mai probabil că vei face acest pas dacă ai pregătirea oferită de o astfel de lectură. „Adiozahăr!” este o treaptă importantă de urcat pe acest drum. Până și autoarea tot așa a început. A vorbit deschis și cât mai des despre acest subiect și despre promisiunea pe care și-a făcut-o și a făcut toate aceste declarații publice tocmai pentru a se autoresponsabiliza și automotiva.

Mărturia lui Molly este foarte importantă! Povestește despre atât de multe îngrășări și slăbiri, despre atât de multe lupte cu fel și fel de dependențe, a trecut chiar și printr-o operație de bypass gastric, precum și prin bulimie, încât te întrebi când a avut timp într-o viață de om de atât de multe experiențe... Din experiențele oamenilor putem învăța foarte multe, căci ne recunoaștem în unele fapte sau trăiri și asta ne dă curajul să mergem mai departe, să fim mai buni, să mai încercăm o dată și să renunțăm la lamentări de tot felul. Iar Molly își povestește luptele cu kilogramele în plus atât de pe șleau, încât te dezarmează în orice încercare de a i te împotrivi. 

 „Adiozahăr!” este o lectură puternică ce te pune profund pe gânduri. Te răscolește și te face să aluneci ușor în autoanaliză. Îți pune oglinda în față. Și ai să vezi că în această oglindă nu-ți va plăcea să vezi un om aflat într-o relație toxică și dependent de mâncare. Nici nu știu dacă e bine ca această carte să producă o revoluție atât de mare încât să ne facă să renunțăm complet la zahăr și la făină, dar știu sigur că în cazul relației cu zahărul și cu făina poți foarte ușor pierde controlol. Cartea lui Molly te ajută să conștientizezi ce se află în spatele acestei relații toxice și să iei frâiele odată pentru totdeauna! Poate nu reușești să renunți definitiv la zahăr și la făină, dar lectura asta te poate ajuta să-ți însănătoșești relația pe care o ai cu acestea!

Pentru cititorul român cartea mai are un aspect șocant în plus. Prezintă o realitate față de care noi încă suntem departe: în America problema obezității afectează un procent mult mai mare al populației. Să spunem bine-mersi și să folosim experiența din „Țara Tuturor Posibilităților” pentru a ocoli acest dezastru. Povestea lui Molly, o femeie de origine americană care s-a luptat încă din copilărie cu obezitatea, este înduioșătoare. În România sunt mult mai puțini copiii care sunt afectați într-o asemenea manieră, dar nu mai avem nici noi mult până acolo dacă nu luăm atitudine. Molly este și dovada că tot ce ni se întâmplă ni se întâmplă cu un scop precis și tot ce pare piedică este menit în primul rând să ne ajute să evoluăm. Dar ne putem folosi și de experiențele altora. Așa că îi mulțumesc lui Molly că și-a pus sufletul pe tavă și a lăsat posterității metoda sa de renunțare la zahăr și pe dumneavoastră vă invit să parcurgeți cu răbdare și mare atenție acest text. Adiozahăr! Bun venit, viață plină, experiențe noi, libertate!

Nu uitați: cartea este deja disponibilă pentru precomenzi, dacă vrei să fii printre primii care o citesc te rugăm să ne scrii la adresa: contact@booksaveur.com!

 

Articol anterior
Articol următor

Lăsați un comentariu

De notat, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Vă mulțumim pentru abonare!

Acest email a fost deja înregistrat!

Cumpără look-ul

Alege opțiuni

Publisol.ro
Actualizari exclusive, noi aparitii si reduceri speciale pentru membri
Editează opțiunea
Anunta-ma cand se intoarce in stoc
this is just a warning
Conectează-te
Coș de cumpărături
0 articole
Scrie-ne pe WhatsApp WhatsApp