Cărți ecranizate în filme sau seriale care au devenit celebre
Se spune că „Întotdeauna cartea este mai bună decât filmul”. Oare așa să fie? Multe cărți celebre au găsit o nouă viață și au ajuns la un public mult mai numeros prin ecranizări de succes, care au dus povestea și personajele mai departe, transformându-le în fenomene culturale. Unele dintre aceste ecranizări au devenit atât de emblematice încât au schimbat pentru totdeauna percepția publicului asupra cărților, iar fanii iubesc să redescopere povestea indiferent de formatul acesteia.
În acest articol ne-am propus să vă prezentăm unele dintre cele mai bune adaptări de la carte la film de până acum. În multe cazuri, aceste pelicule și-au luat propriile vieți, separate de inspirațiile lor originale. De la câștigarea premiilor Oscar și trecerea în istorie ca unele dintre cele mai bune filme din toate timpurile, până la atragerea a milioane de urmăritori de cult, aceste ecranizări au devenit filme de confort pentru nenumărați spectatori.
Romane celebre care au fost ecranizate în filme sau seriale
Când vine vorba de adaptări ale unor romane celebre, iubitorii de literatură se numără printre primii cărora nu le place să vadă vreuna dintre părțile lor preferate tăiate în procesul de adaptare. Dar, de-a lungul timpului, marii regizorii au demostrat că pot rămâne fideli celor mai importante părți ale unei cărți, fie prin adaptări mai libere, fie modernizând o carte celebră. Unii rămân fideli cărții originale a scriitorului, unii duc materialul sursă în zone neimaginate anterior. Toate, însă, sunt cu totul geniale!
Iată câteva romane celebre și populare care au făcut saltul cu succes de la pagină la ecran:
Mic dejun la Tiffany’s de Truman Capote
Apărut în anul 1958, romanul surprinde farmecul și vulnerabilitatea lui Holly, o femeie carismatică din New York, iar filmul, deși diferă în unele aspecte de carte, a adus o lumină unică asupra personajului. Romanul prezintă poveste unei tinere care se întreține prin colaborarea cu elita bogată a orașului New York, iar autorul analizează relația dintre bogăție, statut social și fericire. Holly aderă la ideea de bogăție și prestigiu, așa cum demonstrează faptul că merge la Tiffany’s ( magazin de bijuterii renumit pentru diamantele sale), atunci când se simte dezamăgită, constatând că magazinul îi dă un sentiment de liniște. Ecranizarea din 1961 a fost interpretată cu grație de Audrey Hepburn, iar personajul Holly Golightly a devenit un simbol al eleganței și al spiritului liber.
Seria Harry Potter, de J.K. Rowling
Dintre toată ficțiunea care definește zeitgeist-ul care a apărut în ultimii douăzeci de ani, poate că nici una nu a fost mai iubită universal decât seria Harry Potter de J.K. Rowling. Seria fantastică de romane, îl urmărește pe băiatul vrăjitor omonim în timp ce frecventează Școala de Vrăjitorie Hogwarts și se luptă cu destinul său în lupta cu Lordul Întunecat, Voldemort. Din fericire, îi are întotdeauna alături prieteni deștepți și loiali, Ron și Hermione, plus îndrumarea neprețuită a excentricului și înțeleptului, director Dumbledore de la Hogwarts. Cele șapte volume au fost adaptate în opt filme, captivând întreaga lume prin povestea plină de aventuri a tânărului vrăjitor Harry Potter. Filmele au adus lumea magică la viață, dar mulți fani susțin că experiența de lectură oferă o înțelegere mai profundă a personajelor și a universului complex creat de Rowling.
The Lord of the Rings, de J.R.R. Tolkien
Adaptată într-o trilogie cinematografică legendară, această epopee fantasy a devenit un fenomen global. Povestea despre bine și rău, despre sacrificiu și prietenie, a fost apreciată atât de fanii cărților, cât și de iubitorii de filme. Totuși, cartea oferă detalii suplimentare și o profunzime culturală pe care doar literatura lui Tolkien o poate oferi pe deplin. J.R.R. Tolkien a fost un autor și academic englez de fantasy. Tolkien s-a stabilit în Anglia în copilărie și a continuat să studieze la Exeter College. În timp ce preda la Universitatea Oxford, a publicat popularele romane fantastice Hobbitul și trilogia Stăpânul Inelelor. Lucrările au avut o bază internațională de fani devotați și au fost adaptate în filme de succes foarte premiate.
The Godfather ( Nașul), de Mario Puzo
Romanul a fost transformat într-un film iconic de Francis Ford Coppola în 1972, cu Marlon Brando și Al Pacino în rolurile principale. Povestea familiei mafiote Corleone a devenit un pilon al cinematografiei, dar cartea rămâne fascinantă prin profunzimea sa, dezvăluind mai multe despre structurile criminale și complexitatea vieții mafiote. Mario Puzo însuși a ajutat la scenariul clasicului lui Coppola. Deloc surprinzător, prin urmare, filmul rămâne fidel modului și calității cărții. Unele povești de fundal sunt eliminate, în timp ce altele apar în Nașul II. Sfârșitul filmului este de fapt mai sumbru decât cartea. Dar atât filmul, cât și cartea se completează perfect.
Tăcerea mieilor, de Thomas Harris
Thrillerul psihologic s-a transformat într-un film premiat cu Oscaruri, în care Anthony Hopkins și Jodie Foster au două roluri de neuitat. Lectura romanului oferă o explorare mai detaliată a minții complexe a lui Hannibal Lecter, o profunzime psihologică și un suspans care creează o atmosferă intensă, rar atinsă de film. Temele îngrozitoare din cartea lui Harris sunt tratate într-o manieră subtilă și încordată.
Dune, de Frank Herbert
Povestea captivantă despre politică, religie și supraviețuire într-un viitor îndepărtat a fost ecranizată de Denis Villeneuve, într-o adaptare cinematografică de succes. Romanul lui Herbert este o operă densă și complexă, iar experiența de lectură oferă o înțelegere mai detaliată a intrigilor subtile care definesc universul Dune. Filmul prezintă prima parte a romanului, în care lui Paul Atreides și famililiei sale, li se încredințează protejarea unei planete care are pe ea cel mai prețios lucru din galaxie - condimente. S-a confirmat că va exista o a doua partea a filmului, ceea ce este o veste fantastică!
Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell
Publicat în 1936 și transformat în film în 1939, romanul o urmărește pe Scarlett O’Hara, o femeie puternică prinsă în mijlocul Războiului Civil American. Cartea surprinde detalii ale perioadei istorice și o profunzime a personajelor pe care filmul, deși faimos, nu o poate redă complet. Romanul lui Margaret Mitchell a avut un număr incredibil de 1.037 de pagini, iar filmul este la fel de nelimitat în devotamentul său de a spune povestea, ajungând la aproape patru ore. Această repovestire dramatică a evenimentelor care au precedat, în timpul și după Războiul Civil American este pe bună dreptate sărbătorită. Clark Gable, Vivien Leigh, Olivia de Havilland și Leslie Howard strălucesc într-un film care merită revăzut, din nou și din nou!
The Notebook, de Nicholas Sparks
Romanul de debut al lui Sparks i-a cimentat statutul de autor de bestselleruri romane tragice de dragoste, iar succesul său brusc în urma acestei adaptări cinematografice a făcut ca această reputație să crească și mai mult. Povestea de dragoste dintre Noah și Allie a devenit și mai cunoscută prin interpretarea emoționantă din filmul din 2004. Cartea lui Sparks adaugă o intimitate unică în povestea lor, iar lectura oferă o conexiune mai profundă cu trăirile personajelor.
Bună dimineața, Veronica! de Ilana Casoy și Raphael Montes
Un thriller polițist brazilian captivant, ce a stat la baza serialului omonim de pe Netflix. Romanul urmărește povestea Veronicăi Torres, o funcționară la Poliția Civilă din São Paulo, a cărei viață liniștită se schimbă dramatic după ce devine martoră la o sinucidere și primește un apel anonim de la o femeie care susține că viața îi este în pericol.
Veronica, hotărâtă să-și demonstreze calitățile de investigator, decide să se ocupe singură de ambele cazuri. În această călătorie periculoasă, ea descoperă latura întunecată a naturii umane, întâlnind violență domestică, birocrație polițienească, ritualuri indigene și crime în serie. Romanul abordează teme precum feminismul și căutarea identității, prezentând o protagonistă puternică și complexă.
Ilana Casoy este cunoscută pentru studiul profilurilor psihologice criminale și a colaborat cu Discovery Channel și Fox Brasil. Raphael Montes, un scriitor renumit de thrillere, a publicat mai multe romane de succes internațional, incluzând "Dias Perfeitos" și "Jantar Secreto".
Ucenicie printre gloante, de Petre Salcudeanu
Ucenicie printre gloanțe de Petre Sălcudeanu este un roman captivant de mister și acțiune, plasat în contextul tumultuos al Bucureștiului din decembrie 1944. Orașul, devastat de sărăcie și bande înarmate, devine scena unor evenimente intense și periculoase. Povestea îi urmărește pe comisarii Roman și Miclovan, personaje bine cunoscute din filmul „Cu mâinile curate”, acum transformate în protagoniști ai acestui roman.
Mihai Roman, un fost comunist ilegalist, este numit la conducerea unei dintre cele mai fierbinți secții de poliție din Capitală, cu misiunea de a opri valul de jafuri, crime și violuri. El trebuie să colaboreze cu Patulea, comisarul care l-a anchetat și bătut în închisoare, și cu Miclovan, șeful Brigăzii Antigang. Tensiunile sunt mari, iar gândurile de răzbunare nu sunt departe, Patulea recunoscându-l pe Roman și simțindu-se amenințat de acesta.
Pe parcursul romanului, Sălcudeanu reușește să creeze o atmosferă de suspans și intrigă, cu personaje bine dezvoltate și conflicte puternice. Descrierile detaliate ale Bucureștiului aflat în haos și ale scenele de acțiune adaugă profunzime și realism poveștii.
Ucenicie printre gloanțe este o lectură esențială pentru iubitorii de romane polițiste și istorice, oferind o perspectivă fascinantă asupra unui moment critic din istoria României.
Cărți care au devenit populare după ecranizare
Inspirația pentru filme poate să vină din multe locuri: piese de teatru, cântece, povești adevărate, etc, dar cărțile rămân cea mai frecventă sursă de pentru inspirație cinematografică. Dintre sutele de filme bazate pe cărți, iată câteva dintre cele mai celebre cărți care au devenit populare după ecranizare:
Seria Twilight, de Stephenie Meyer
Twilight, de Stephenie Meyer, este o aventură-romantică despre o adolescentă care se îndrăgostește de un vampir. Lupta ei de a construi o relație într-o lume plină de suspiciuni și pericole a ajutat să facă din carte bestsellerul numărul unu al New York Times. Romanul a lansat seria de cărți Twilight, inclusiv New Moon (2006), Breaking Dawn (2008) și Midnight Sun (2020), care s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare și a primit mai multe premii. Saga romantică despre vampiri și iubirea dintre Bella și Edward a captivat o întreagă generație de tineri, dar adaptarea cinematografică a dus povestea la un alt nivel de popularitate, transformând seria într-un fenomen cultural. Împreună cu cele patru cărți Twilight, autorul Meyer a publicat versiuni alternative, inclusiv una din perspectiva vampirului și una care inversează genurile tuturor personajelor principale.
Me Before You, de Jojo Moyes
Romanul surprinde o poveste sensibilă despre iubire și pierdere, iar filmul a reușit să aducă o notă vizuală intensă, deși cartea explorează în mod mai profund sentimentele personajelor și dilemele morale. Cartea prezintă povestea unei domnișoare foarte simpatice, Louisa Clark, o fată obișnuită care trăiește o viață extrem de normală ( iubit stabil, familie apropiată) care abia dacă a fost mai departe decât micul ei sat. Louisa își ia o slujbă extrem de necesară lucrând pentru Will Traynor, imobilizat acum într-un scaun cu rotile după un accident. Will a trăit întotdeauna o viață luxoasă, pasioat de sporturi extreme și călătorii în întreaga lume, iar acum este aproape sigur că nu poate trăi așa. Will este acerb, capricios, dar Lou refuză să-l trateze cu mănuși. În curând fericirea lui înseamnă mai mult pentru ea decât se aștepta. Când află că Will are planuri șocante, ea își propune să-i arate că viața încă merită trăită. Un roman sfâșietor de romantic care prezintă povestea de dragoste perfectă a doi oameni care în mod normal nu ar avea nimic în comun.
PS: I Love You, de Cecelia Ahern
Povestea emoționantă despre iubire și vindecare a fost adusă pe ecran într-un film de succes, dar cartea păstrează o adâncime emoțională și oferă o conexiune mai profundă cu protagonista Holly. PS: I Love You, (2004), roman al autoarei irlandeze Cecelia Ahern, spune povestea unei tinere văduve care primește o serie de scrisori scrise de regretatul ei soț înainte de moartea acestuia; aceste scrisori o ajută să treacă prin durere, obligând-o să se angajeze într-o serie de aventuri distractive și adesea amuzante. PS: I Love You este în cele din urmă o poveste despre dragoste și căsătorie, moarte și supraviețuire, pierdere și recuperare și legătura eternă care poate uni doi oameni, chiar și după ce unul dintre ei a murit. Este, de asemenea, despre experiența foarte umană și incomodă de a merge mai departe singur după moartea unui suflet pereche.
Diavolul se îmbracă de la Prada, de Lauren Weisberger
The Devil Wears Prada/ Diavolul se îmbracă de la Prada, publicat în 2004, este romanul de debut al autoarei Lauren Weisberger. Acesta spune povestea unei asistente nefericite care lucrează pentru un șef tiranic din industria modei. Povestea are loc în mare parte în actualul oraș New York, mai ales în birourile unei reviste de înaltă modă numită Runway. Personajul central, Andrea Sachs (Andy), narează povestea din perspectiva persoanei întâi, iar evenimentele pe care le descrie se desfășoară pe o perioadă de 11 luni care a fost asistenta redactorul șef al revistei Runway. Ecranizarea cu Meryl Streep și Anne Hathaway a transformat cartea într-un fenomen, dar lectura originală este mai bogată în detalii despre lumea modei și lupta unei tinere aflate la început de drum.
De ce ar trebui să citim cartea înainte de a vedea filmul
Există o mulțime de motive pentru care oamenii ar putea viziona mai întâi adaptarea filmului. Dar, făcând acest lucru, putem pierde bucuria de a trăi propria noastră poveste. Atunci când citim o carte pentru prima dată, imaginația completează detaliile. Ideile noastre despre un decor și modul în care arată personajele vor diferi în mod inevitabil de cele ale unui alt cititor. Atunci când citim mai întâi cartea putem explora mai profund povestea, deoarece cărțile oferă mai multe detalii și o mai mare complexitate a intrigilor. Prin lectură, trăirile și gândurile personajelor sunt mult mai detaliate și mai personale. Mai mult decât atât, filmele sunt limitate de timp, astfel că detaliile și uneori întregi scene sunt adesea omise.
Lectura este un act de creație, iar aceste ecranizări nu doar aduc o nouă viață romanelor originale, dar ne și îndeamnă să le descoperim de la început, reușind să vedem mai clar cât de mult contribuie cărțile la o experiență de lectură și vizionare completă.