Sari la conținut

News

5 filme după cărți de dragoste. Romane celebre ecranizate

de Publishing Solutions 29 Dec 2024 0 Comentarii
5 filme după cărți de dragoste. Romane celebre ecranizate - Publisol.ro

  

Poveștile de dragoste, fie ele clasice sau contemporane, au captivat întotdeauna imaginația publicului, iar ecranizările acestora aduc la viață magia cuvintelor scrise. În calitate de cititori pasionați, de multe ori ne dorim ca personajele noastre preferate să prindă viață. În timp ce suntem absorbiți de romanele de dragoste, cu toții ne imaginăm cum ar arata filmul poveștii de dragoste din paginile cărții.

Cele mai bune filme romantice bazate pe romane celebre sunt cele care se apropie cel mai mult de această dorință relatând povești frumoase de dragoste pe marele ecran. Fiecare film oferă o perspectivă unică asupra emoțiilor și relațiilor, reflectând complexitatea iubirii.

Iată o selecție de filme de dragoste, de la clasice la cele care urmează să fie lansate, inspirate de romane celebre.

Filme vechi realizate după cărți de dragoste

În timp ce literatura oferă muza și contextul poveștii, filmele lasă magia vizuală să se dezvolte pe marele ecran. În plus, atunci când actorii descriu personajele la fel de autentic așa cum le descrie autorul, ei creează o chimie sfâșietoare. Fie că este vorba de o poveste de dragoste istorică precum Gone With The Wind/ Pe aripile vântului (1939), sau de drame contemporane precum Bridget Jones's Diary/ Jurnalul lui Bridget Jones's  (2001), o bună adaptare cinematografică a unei cărți de dragoste este o încântare atât pentru bibliofili, cât și pentru cinefili. Emoția de a vedea cupluri fictive navigând într-o relație tumultuoasă, găsind dragostea și trăind un final fericit pentru totdeauna, face ca filmele bazate pe romane romantice celebre să fie extrem de apreciate.

Am pregătit o listă de urmărire cu cele mai bune adaptări romantice de la cărți la filme pentru a vă ajuta să decideți ce să vizionați la următoarea întâlnire.

"Pe aripile vântului" (1939)

După romanul cu același nume scris de Margaret Mitchell în anul 1936. Această poveste epică de dragoste și supraviețuire în timpul Războiului Civil American rămâne un clasic al cinematografiei. Filmul, regizat de Victor Fleming, surprinde pasiunea și tensiunile dintre Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) și Rhett Butler (Clark Gable). Hattie McDaniel, care o interpretează în film pe Mammy, o sclavă, a devenit primul afro-american care a fost nominalizat și a câștigat un Oscar.

Răsfățata frumusețe sudică și îndrăgita socialită Scarlett O’Hara (Leigh) duce un stil de viață generos. Cu toate acestea, bărbatul pe care și-l dorește de mult timp, Ashley (Howard) nu îi răspunde sentimentelor. Dar pentru a-și menține statutul social și a păstra măreția, Scarlett plănuiește să se arunce asupra lui Ashley la o petrecere, dar în schimb atrage atenția frumosului invitat Rhett Butler (Gable). Cu un război purtat, viețile acestor trei personaje sunt lucrate cu disperare, pierdere, pasiune și dragoste. Oare Scarlett își va găsi vreodată iubirea adevărată?

Câștigător a 10 premii Oscar, inclusiv cea mai bună actriță (Leigh), cea mai bună actriță în rol secundar (McDaniel), cel mai bun regizor și cel mai bun film, filmul a influențat profund genul romantic în cinematografie.

 

"Mândrie și prejudecată" (2005)

Dupa romanul cu același nume scris de Jane Austen și publicat în trei volume anonime în anul 1813. Adaptarea regizată de Joe Wright este una dintre cele mai apreciate versiuni ale romanului clasic. Povestea dintre Elizabeth Bennet (Keira Knightley) și Mr. Darcy (Matthew Macfadyen) explorează prejudecățile sociale și frumusețea iubirii sincere. Stilul elegant și chimia dintre actori au adus o nouă viață acestui roman de dragoste. Elizabeth Bennet (Knightley) locuiește cu mama ei și cu patru surori Jane (Pike), Mary (Riley), Kitty (Mulligan) și Lydia (Malone) în Anglia în perioada georgiană. Femeile trebuie să își găsească un partener potrivit și să se căsătorească, pentru a satisface toate așteptările societății. Cu toate acestea, lucrurile se schimbă odată cu sosirea domnului Darcy (Macfadyen) și a domnului Bingley (Woods).

Mândrie și prejudecată - Publisol.ro

 

Jane Eyre ( 2011)

Jane Eyre este o poveste de dragoste clasică care a fost adaptată în mai multe filme, dar cea mai recentă adaptare este cu siguranță una dintre cele mai bune. Versiunea din 2011 a primit laude imense și a câștigat zeci de premii și nominalizări, inclusiv o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun design de costume.

Filmul se bazează pe romanul de dragoste publicat în 1847 de Charlotte Brontë sub pseudonimul Currer Bell si care reprezintă unul dintre cele mai apreciate, mai citite și mai importante romane de dragoste din literatura universală. Bell, a revoluționat scrierea în proză atât prin conturarea personajului principal feminin atipic, redat în narațiunea la persoana I, cât și prin temele abordate: feminismul, singurătatea și iubirea, sărăcia și diferențele de clasă, spiritualitatea și religia, sexualitatea și datoria morală, importanța independenței femeilor – toate prezentate prin filtrul gotic caracteristic literaturii victoriene.

Viața lui Jane Eyre – din copilărie până la vârsta maturizării – îi este înfățișată cititorului drept o autobiografie (așa cum se și subintitula romanul): anii chinuiți, de orfană, petrecuți de protagonistă alături de mătușa și de verii ei la reședința lor, Gateshead Hall; plecarea la pensionul Lowood, unde va cunoaște prietenia adevărată; slujba de guvernantă la conacul Thornfield, unde se îndrăgostește de misteriosul domn Edward Fairfax Rochester și unde are parte de câteva evenimente inexplicabile; timpul petrecut la Moor House, unde descoperă lucruri neprevăzute despre familia ei și despre ea însăși, dar are parte și de perspectiva unei noi iubiri; pentru ca, în final, tânăra Jane să își împlinească destinul.

Filmul din 2011 se remarcă prin cinematografia captivantă, care surprinde peisajele dramatice și tonul melancolic al romanului. Performanțele lui Mia Wasikowska și Michael Fassbender sunt lăudate pentru profunzimea lor emoțională, iar regia lui Fukunaga aduce o sensibilitate modernă unei povești clasice.

Jane Eyre - Publisol.ro

 

Guide (1965)

Filmul Guide este o adaptare a romanului lui R.K. Narayan și reprezintă una dintre cele mai apreciate producții din cinematografia indiană. Povestea urmărește transformarea lui Raju, un ghid turistic carismatic, care devine managerul lui Rosie, o dansatoare aspirantă prinsă într-o căsnicie nefericită. Relația lor complicată evoluează într-o poveste de dragoste intensă, dar și într-o luptă cu societatea, ambițiile personale și destinul. Filmul este celebru pentru profunzimea sa emoțională și pentru explorarea unor teme precum libertatea personală, moralitatea și sacrificiul. Coloana sonoră, compusă de S.D. Burman, a devenit legendară, iar prestațiile actoricești ale lui Dev Anand și Waheeda Rehman au fost lăudate pentru autenticitatea lor. Guide a fost un succes atât critic, cât și comercial, fiind selectat drept propunerea oficială a Indiei la Premiile Oscar în 1966 pentru Cel Mai Bun Film Străin. Această adaptare este considerată un punct de reper în cinematografia indiană și rămâne un exemplu perfect al modului în care literatura și filmul pot colabora pentru a crea o operă de artă remarcabilă.

Emma (1996)

Gwyneth Paltrow joacă rolul principal în adaptarea din 1996 a romanului lui Jane Austen din 1815, Emma.  Emma Woodhouse, o tânără domnisoara bogată care locuiește cu tatăl ei în Anglia, se distrează amestecându-se în viața amoroasă a celor mai apropiați ei. În timp ce Emma are intenții bune, eforturile ei sunt uneori greșite și unele chiar duc la situații neașteptate care îi țin viața plină de emoție și imprevizibilitate. Paltrow este fascinanta în adaptarea romanului Emma lui Austen, unde joaca alaturi de Alan Cumming, Toni Collette, Ewan McGregor și Jeremy Northam.

„Jane Austen avea cel mai minunat dar din câte am întâlnit în a descrie implicaţiile, sentimentele şi caracterele din viaţa obişnuită. Rafinamentul cu care transformă personajele şi situaţiile din banale în interesante, tuşa de veridic pe care o imprimă descrierilor şi sentimentelor sunt lucruri la care eu nu pot decât să aspir.” – SIR WALTER SCOTT

Emma - Publisol.ro

 

Ecranizări noi după romane de dragoste

Romanele de dragoste continuă să inspire cinematografia modernă, iar fiecare adaptare aduce o perspectivă proaspătă asupra poveștilor de iubire care au captivat inimile cititorilor. Fie că este vorba despre emoții intense, conflicte interioare sau relații complicate, aceste filme reușesc să transpună magia paginilor pe marele ecran. În era contemporană, ecranizările explorează diversitatea iubirii, de la relații pasionale la drame complexe, aducând în prim-plan actori talentați și regizori vizionari.

Iată câteva adaptări cinematografice ale unor romane de dragoste celebre, care nu doar că îmbogățesc peisajul cultural al filmului, dar și oferă o nouă viață poveștilor literare îndrăgite.

P.S. I Love You (2007)

Filmul P.S. Te iubesc/ P.S I love you este bazat pe romanul cu același nume din 2004 al Ceceliei Ahern. Ecranizarea te va face să simți durerea care decurge din profunzimea emoțională a lui Holly și modul în care scrisorile o poartă pe drumul către auto-descoperire. Romanul Ceceliei Ahern, relatează povestea lui Holly, interpretată in film de Hilary Swank, care își pierde soțul Gerry (Gerard Butler) din cauza unei tumori pe creier. După moartea lui, Holly descoperă o serie de scrisori pe care Gerry le-a lăsat pentru a o ajuta să-și revină și să găsească un nou sens în viață. Fiecare scrisoare vine cu o sarcină, încurajând-o să exploreze noi începuturi și să accepte pierderea. Filmul a fost apreciat pentru sensibilitatea cu care abordează procesul de doliu și redescoperirea de sine, iar prestația lui Hilary Swank a adus un plus de autenticitate poveștii. Deși a primit recenzii mixte din partea criticilor, publicul a îndrăgit filmul pentru mesajele sale emoționante și povestea universală despre puterea iubirii. Coloana sonoră, incluzând melodii precum The Pogues – Love You Till the End, a contribuit semnificativ la farmecul filmului.

P.S. Te iubesc

 

Me Before You (2016)

Me Before You este bazat pe romanul omonim al lui Jojo Moyes care ne arată că uneori, iubirea ne poate pune în inima în fața unor circumstanțe extrem de dificile. Cartea urmărește personajul lui Lou (Emilia Clarke), care sare de la o slujbă la alta ca în cele din urmă să-și asume rolul de îngrijitor pentru Will (Sam Claflin), un bărbat rămas paralizat după ce a fost lovit de o motocicletă și care nu își dorește să continue să trăiască. Inițial, Will este rece cu Lou, care se simte dezamăgită de personalitatea exuberantă. Cu toate acestea, în cele din urmă, Will începe să se apropie de ea și pe măsură ce ajung să se înțeleagă, descoperă că se pot ajuta și își pot schimba viața în moduri de neconceput. Când Lou află că Will intenționează să recurgă la sinucidere asistată, incapabil să accepte starea actuală a vieții lui, își propune să îl facă să se răzgândească, ducându-l într-o serie de călătorii și aventuri pentru a-i dovedi că viața lui încă mai are sens.

Me before you

 

Bridget Jones's Diary/ Jurnalul lui Bridget Jones's  (2001)

Bazat pe romanul lui Helen Fielding, Jurnalul lui Bridget Jones spune povestea unei femei de 32 de ani pe nume Bridget Jones, care promite să-și schimbe viața la începutul noului an, începând cu exerciții fizice până la renunțarea la fumat. Ținând evidența progresului ei și a dezavantajelor vieții ei de zi cu zi într-un jurnal, interpretarea hilară a lui Renée Zellweger despre Bridget face din acest film un clasic absolut.  Iar Colin Firth și Hugh Grant fac două roluri absolut irezistibile!

Jurnalul lui Bridget Jones's

 

The Notebook/ Jurnalul (2004)

Unul dintre cele mai bune filme romantice bazate pe cărți, The Notebook este adaptat după romanul cu același nume al lui Nicholas Sparks din 1996. Povestea urmărește povestea epică de dragoste a lui Allie (Rachel McAdams) și Noah (Ryan Gosling), doi tineri îndrăgostiți din lumi diferite. Dezaprobarea părinților lui Allie față de relația lor îi determină să meargă pe căi separate și să se angajeze în propriile vieți separate unul fără celălalt – dar soarta intervine, readucându-i unul la celălalt. Dintre toate filmele de dragoste bazate pe cărți, acesta rezista testului timpului. Pelicula este una dintre cele mai de succes adaptări, câștigând peste 116 milioane USD în întreaga lume.

the notebook

 

Twilight (2008)

Bazat pe romanul clasic al lui Stephanie Meyer, Twilight și ecranizarile sale ulterioare sunt un must-have in ceea ce priveste filmele de dragoste bazate pe romane celebre. Povestea o urmărește pe Bella Swan (Kristen Stewart), care tocmai s-a mutat în orașul ploios Forks, Washington, pentru a locui cu tatăl ei. Acolo este intrigată de unul dintre colegii ei de clasă, Edward Cullen (Robert Pattinson) și de familia lui evazivă. După o serie de întâmplări neobișnuite între ea și Edward, unul dintre ei împiedicând o dubă în mișcare să o lovească cu mâinile goale, ea ajunge la concluzia că imposibilul ar putea fi posibil: Edward este un vampir.

Twilight

 

Pelicule care urmează să fie lansate 

Viitorul cinematografiei romantice promite să fie la fel de captivant și emoționant ca marile povești care au inspirat aceste filme. Unele dintre cele mai așteptate producții ale momentului aduc pe marele ecran povești de dragoste extraordinare, bazate pe romane care au cucerit cititori din întreaga lume. Fie că este vorba despre iubire pasională, drame pline de suspans sau explorări ale sufletului uman, aceste pelicule ne invită să redescoperim frumusețea iubirii prin lentila cinematografică.

"One Hundred Years of Solitude" (Un veac de singurătate)

Regizat de Laura Mora și Alex García López, One Hundred Years of Solitude (Un Veac de Singurătate) se anunță a fi una dintre cele mai ambițioase producții din istoria Americii Latine și va avea premiera pe 11 decembrie, doar pe Netflix. Realizat după celebrul roman Un veac de singurătate al lui Gabriel García Márquez, aceasta este una dintre cele mai așteptate producții din istoria Americii Latine, aducând la viață saga magic-realistă a familiei Buendía. Dragostea, sub toate formele sale, este o temă centrală în poveste.

Căsătoriți împotriva dorinței părinților lor, verii José Arcadio Buendía și Úrsula Iguarán lasă satul în urmă și pornesc într-o lungă călătorie în căutarea unui nou cămin. Însoțiți de prieteni și aventurieri, călătoria lor culminează cu întemeierea unui oraș utopic pe malul unui râu de pietre preistorice pe care îl botează Macondo. Câteva generațîi din neamul Buendía vor marca viitorul acestui oraș mitic, chinuit de nebunie, iubiri imposibile, un război sângeros și absurd, precum și frica de un blestem teribil care îi condamnă, fără speranță, la un veac de singurătate.

Publicată în 1967, One Hundred Years of Solitude (Un Veac de Singurătate) este una dintre operele emblematice ale lui Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982. Considerată o capodoperă a literaturii hispano-americane și a celei universale și care a primit o recunoaștere internațională, cartea a vândut peste 50 de milioane de exemplare și a fost tradus în peste 40 de limbi.

De ce ne fascinează poveștile de dragoste ecranizate

Dragostea este universală, iar filmele bazate pe romane de dragoste adaugă o dimensiune vizuală și emoțională poveștilor. Ele ne permit să vedem trăirile personajelor, să simțim emoțiile lor și să ne regăsim în luptele și bucuriile lor. În plus, adaptările cinematografice oferă o interpretare artistică a cuvintelor, creând o punte între imaginația cititorului și realitatea vizuală. Aceste ecranizări ne reamintesc că iubirea este complicată, dar profundă și frumoasă – iar aceasta este, probabil, cea mai puternică formă de artă.

Filmele sunt universuri fascinante, pline de emoție, în care literatura și arta cinematografică își dau mâna si ne oferă povești memorabile. De la mari producții internaționale la adaptări intime, aceste filme promit să fie experiențe de neuitat. Lectură și vizionare plăcută!

Articol anterior
Articol următor

Lăsați un comentariu

De notat, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Vă mulțumim pentru abonare!

Acest email a fost deja înregistrat!

Cumpără look-ul

Alege opțiuni

Publisol.ro
Actualizari exclusive, noi aparitii si reduceri speciale pentru membri
Editează opțiunea
Anunta-ma cand se intoarce in stoc
this is just a warning
Conectează-te
Coș de cumpărături
0 articole
Scrie-ne pe WhatsApp WhatsApp