email comenzi@publisol.ro
0762 068 926
0 Cos Cumparaturi 0,00 lei
CLOSE

Cosul tau este gol

Nu ezita ! Vezi alte produse

Oare COVID-19 este singurul lucru periculos cu care ne confruntăm ?

de Hadrian Mateescu
0 Comentarii
Oare COVID-19 este singurul lucru periculos cu care ne confruntăm ?

Dacă credeți că COVID-19 este singurul lucru periculos cu care ne confruntăm în aceste zile, gândiți-vă din nou!

Lipsa de atingere se poate dovedi fatală!

Când ați atins ultima dată pe cineva, ați strâns mâinile, ați îmbrățișat, ați bătut pe cineva pe umeri? După toate probabilitățile - nu recent, pariez! 

Cu câțiva ani în urmă, un doctor - John Benjamin - a efectuat o serie de experimente la Universitatea Colorado Medical Center. El a livrat către două grupuri de șobolani instrumente identice pentru supraviețuire: hrană, apă și un spațiu de locuit sigur. Singura diferență a fost că șobolanii dintr-un grup au fost mângâiați și îngrijiți, în timp ce celălalt grup a fost în mare parte ignorat. Rezultatul? Șobolanii îngrijiți au învățat și au crescut mai repede. Atingerea, a arătat studiul, este o cheie pentru supraviețuire.

După cum am scris în cartea Brand Sense, cuvântul „atingere” cuprinde o lume a înțelesului. Ne străduim să „rămânem în contact” cu prietenii și „pierdem legătura” cu ceilalți. Oamenii sunt sensibili la „atingerea personală”. Ne simțim „afectați” de gesturile de îngrijire și îngrijorare și ne exprimăm neliniștirea spunând: „Nu aș atinge asta nicio cu un băț de la zece metri”. Lista continuă...

Și iată-ne în anul 2020, în care nu am atins un suflet! Ei bine, eu unul chiar am atins, dar pot număra oamenii pe care i-am atins cu un deget!


Iată problema. Din punct de vedere vizual, ne-am împlinit, poate chiar până la saturare. Zilele trecute, am stat în fața unui ecran pentru nouă convorbiri de căte o oră. După ce am încheiat, în sfârșit, am experimentat acest sentiment gol de pierdere. Am vorbit cu o mulțime de oameni, chiar am râs uneori, totuși m-am simțit ca și cum aș fi văzut lumea printr-o oglindă unidirecțională.

Am simțit că am observat lumea, dar nu am simțit că fac parte din ea!

Dacă îi întrebați pe japonezi, aceștia au format o părere puternică despre acest subiect după ani de studii observaționale, din care câteva includ vârstnici. Studiile efectuate în căminele de bătrâni din toată țara au găsit o corelație directă între lipsa atingerii și depresia - și, cu asta, speranța de viață. Cu cât mai puțini vârstnici își foloseau simțul atingerii, cu atât mai devreme aveau să moară. În mod tipic japonez, au inventat un instrument special pentru unicul scop de a prelungi viața: un robot îmbrăcat ca o păpușă pufoasă și drăguță. Aceasta le-a permis seniorilor să accepte animale de companie, compensând lipsa contactului fizic cu rudele și prietenii lor ocupați, absenți.

Ceea ce ne readuce în prezent. Tehnologia este minunată, desigur. Nu o negăm. Cum am putea supraviețui acestei crize fără ea? Și totuși, zilele trecute, având în vedere 50 de ani de la Ziua Pământului, am mers pe plajă și am observat copii care se jucau; pentru prima dată în ani, i-am văzut râzând în timp ce alergau, fără să țină ecranele obligatorii pe fețe. Ciudat, când te gândești la asta. Poate pentru prima dată, li s-a oferit acces nelimitat la ecranele lor și totuși au ales să le lase înăuntru în timp ce se jucau pe stradă!

Păsările mi-au ocupat balconul. Aceasta este prima dată de când m-am mutat. Am văzut chiar și o vulpe care traversa drumul în lumina zilei. Sincer nu cred că am văzut o vulpe de când eram copil. Am observat mirosul de aer proaspăt, mai degrabă decât nuanța poluării. Un studiu global publicat ieri de compania elvețiană IQair spune: calitatea aerului din Los Angeles, un oraș notoriu pentru aerul poluat, este acum printre cele mai bune din lume (poluarea lui LA. a scăzut cu un procent imens de 51%)!

Acest lucru ar fi părut imposibil înaintea instrucțiunilor de ședere la domiciliu din California, emise recent. [Https://www.iqair.com/usa/california/los-angeles].

Și, în timp ce înotam în mare, am dat peste cap băieții care pescuiau pe dig, care discutau cum, pentru prima dată în decenii, puteau vedea fundul apei!


În timp ce făceam cercetări pentru cea mai recentă carte, Small Data, am aflat că nu suntem cu toții dezechilibrați. Că misiunea noastră constantă este, într-adevăr,(sau ar trebui să fie) să regăsim acel echilibru. Diferența dintre a fi în echilibru și a fi dezechilibrați reprezintă oportunitatea pentru un produs, marcă sau serviciu nou. S-ar putea ca eu să fiu supraponderal (iar Weight Watchers este răspunsul), sau să mă simt singur (ar trebui să încerc match.com?) sau să mă simt nesigur (să particip la seminariile lui Tony Robbins?).

Sau poate, după cum au descoperit japonezii, ne simțim lipsiți de senzația atingerilor.

 

Poate că nu este mare lucru - dar, din nou, poate că este o problemă mai serioasă decât eu și cu tine ne putem imagina!

Desigur, răspunsul ar putea fi ceva la fel de inventiv ca introducerea sigiliilor pentru roboți pentru copii - dar urăsc să mor cu un astfel de sigiliu în brațe.

Ceea ce mă face să mă gândesc: poate în mijlocul acestei crize, unele boli ale lumii noastre se vindecă. Poate că începem să primim mesajul: ceea ce ne trebuie cu adevărat este un pic de atingere umană! (engl: „human touch”)

(traducere și adaptare din „Martin Lindstrom report”, aprilie 2020)

Martin Lindstrom este fondatorul și președintele Lindstrom Company, cel mai important grup de transformare a mărcilor și culturii din lume, care operează pe cinci continente și peste 30 de țări. Revista TIME l-a numit Lindstrom una dintre „cele mai influente 100 de persoane din lume”. Lindstrom este un vorbitor de clasă și autor a 7 best-seller-uri.

Cartea sa Brand Sense a fost apreciată în mod critic de The Wall Street Journal drept „una dintre cele cinci cele mai bune cărți de marketing publicate vreodată”, Small Data a fost lăudată ca fiind „revoluționară”, iar TIME Magazine a scris acest lucru despre Buyology: „o descoperire în branding”.

by Hadrian Mateescu

Posteaza comentariu

Lasa un comentariu


Comentariile vor fi postate dupa aprobarea moderatorului