email comenzi@publisol.ro
0762 068 926
0 Cos Cumparaturi 0,00 lei
CLOSE

Cosul tau este gol

Nu ezita ! Vezi alte produse

Ceaiul - artă, sănătate, ritual

de Bogdan Cercel
0 Comentarii
Ceaiul - artă, sănătate, ritual

 

Ne întrebăm de ce a devenit tocmai ceaiul obiect de ritual, așa cum ne întrebăm de unde provine cu exactitate. Cert este că această băutură a dovedit o capacitate uimitoare de… globalizare.

Și, ca orice simbol, ceaiul este încărcat cu un munte de însemnătate, pe lângă cea de băutură răcoritoare și/sau terapeutică.

Ceaiul este o delicatesă care se culege doar cu mâna, de unde și ideea că are un spirit al său, oarecum individual, întrucât nu „acceptă” vecinătatea unor arome mai puternice, cum sunt ale condimentelor sa a cafelei.

Cu aproape un secol în urmă, în 1904, americanii descopereau asta la Târgul Internațional din St. Louis, când ceaiul cald pe care îl oferea un om de afaceri n-a mai interesat pe nimeni pe o căldură de foc. Dar inovatorul Richard Blechynden a turnat gheață peste „investiție” și așa a luat naștere nu doar marea senzație a târgului (în detrimental multor invenții…), ci s-a confirmat faptul că ceaiul este de o versatilitate inegalabilă.

De altfel, aproape nu s-ar putea imagina cultura lumii fără ceai. Prezent în atâtea momente antologice de toate felurile - de la negocieri politice sensibile la clipele de restriște afectivă din romanele lui Jane Austen - ceaiul este un fenomen. „Ceaiul la moscoviţi înlocuieşte ceasul; astfel, dacă vi se spune: s-a întâmplat dimineaţă, după-masă sau seara, înainte sau după ceai, atunci, bineînţeles, înţelegeţi cam la ce oră s-a întâmplat. Pe scurt, la Moscova ceasul este un lux de prisos, însă ceaiul e un lucru necesar”, scria ziaristul rus N.V. Poleviociok în secolul al XIX-lea. Era vremea când comerțul cu ceai îi făcea milionari pe cei care îl practicau, întrucât iarba parfumată căpătase deja accente de simbol și caracteristici de modă. De aici până la a deveni băutură națională în multe țări nu a fost decât un pas; al accesibilității prețului. Este adevărat că răspândirea minunatei băuturi a avut și temeiuri sociale bine înrădăcinate - englezii au început să bea ceai în masă în urma unei mișcări civice care și-a propus să înlocuiască obiceiul băutului de lichior, ceea ce s-a reușit. Astăzi, britanicii opresc totul la celebra oră 5:00, a ceaiului. La rândul lor, japonezii fac adevărate spectacole din ritualul ceaiului, iar turcii iubesc ceaiul până la a fi campioni mondiali la consum, cu peste trei kilograme anual, pe cap de locuitor. 

Despre beneficiile consumului de ceai asupra sănătății se vorbește și se scrie încontinuu de peste 2.000 de ani, această „iarbă” care a stat cândva la baza unui schimb cu blănuri scumpe fiind studiată în prezent pentru proprietăți anticancer generate de conținutul său de antioxidanți.

Găsiți la booksaveur.com o selecție de ceaiuri LOYD, de calitate HORECA. 

Brandul LOYD a fost creat pe baza cooperării cu legendara casă de ceai londoneză Thompson Lloyd & Eward, care este prezentă pe piață încă din 1760. Datorită acestui fapt, clienții beneficiază de o experiență gustativă, o funcționalitate și o utilitate în mod clar mai profunde, comoditatea utilizării produsului, precum și eleganța și prestigiul.

Colectia Loyd Horeca este un set de ceaiuri de calitate superioara, destinate acestei industrii. Fiecare pliculet este ambalat individual, in saculeti cu proprietati ridicate ce mentin ceaiul in stare proaspata.

Atunci când bem o ceașcă cu ceai, în aburii parfumați este posibil să întrezărim silueta unui vechi împărat chinez, a unei gheișe în kimono auriu, umbra jobenului unui lord sau muzica dulce a unui serai. Și ceaiul se dovedește viu. 

by Bogdan Cercel

Posteaza comentariu

Lasa un comentariu


Comentariile vor fi postate dupa aprobarea moderatorului