Sari la conținut

News

Beneficiile cititului pentru copiii mici. Cum îi ajută lectura să se dezvolte

de Mircea Gabriel Verives 02 Jun 2024 0 Comentarii
Beneficiile cititului pentru copiii mici. Cum îi ajută lectura să se dezvolte - Publisol.ro

Discuțiile, referatele, argumentele care explică beneficiile cititului pentru copii sunt mai mult decât numeroase și dovedite. Cu toate acestea, subiectul este unul extrem de important și complex, astfel că o pledoarie în plus este mereu necesară și utilă. Pentru a explica în amănunt cum îi ajută lectura pe copii să-și dezvolte abilitățile, inteligența emoțională și imaginația trebuie să plecăm de la psihologia copilului și efectele pe care le are lectura pentru copii. 

 • Cititul și dezvoltarea copiilor
 • Când începem să-i citim copilului mic
 • Cum ajută cititul copiii. 10 beneficii 
 • Cărți pentru copii

 

  Cititul și dezvoltarea copiilor

  Sunt unele lucruri în viață care aduc beneficii uriașe atunci când sunt începute cât mai devreme, iar lectura este unul dintre ele. În fapt, lectura presupune voce și cuvinte, abilități care definesc omul și sunt funcția de bază socială, emoțională a societății. 

  Creierul copilului, începând din prima lui zi de viață, este un burete care are capacitatea excepțională de a absorbi și acumula informații. Atunci când la vârste foarte mici li se citesc povești, atunci când deprind abilitatea de a citi, mintea lor este activată într-un mod în care nicio altă activitate nu o poate realiza. Și asta pentru că limbajul, cuvintele, vocea umană sunt elementele cele mai importante care susțin dezvoltarea creierului, întăresc legătura dintre copil și părinți și le oferă acumularea de experiență. Dincolo de învățarea conștientă, experiența este esențială pentru dezvoltare. Lectura le face pe toate acestea concomitent. 

  Este logic că faptul de a li se citi îi va ajuta pe copiii să învețe să citească singuri, și este adevărat că acest lucru susține procesul crucial de învățare. Dar beneficiile cititului împreună –  pentru copii și pentru părinți – depășesc cu mult alfabetizarea.

  Imaginează-ți următoarea scenă. Alegi o carte pentru copii. Te așezi în fotoliul tău preferat, cu copilul tău în brațe, și deschizi cartea la prima dintre multele pagini netede și colorate. Începi să-i citești, iar copilul tău este complet captivat de poveste. Este magic. Magia vine dinfaptul că cel mic nu doar se distrează, ci învață! Este foarte probabil ca realitatea, în cazul copiilor mici să fie diferită. Copilul nu este atent, nu poți să-l captivezi, ești conștient că nu înțelege sensul cuvintelor din poveste. Mai mult, copilul tău mic se plimbă prin cameră în loc să stea liniștit sau alege să ronțăie cartea cartonată. Indiferent de situație, beneficiile rămân, atâta vreme cât vei continua, cu perseverență și răbdare să-i citești. 

   📖 Tocmai pentru că lectura este o continuă sursă de avantaje, de toate acestea pot profita din plin și adulții. Beneficiile dovedite, verificate ale lecturii unei cărți sunt infinit mai multe, mai importante și mai valoroase, comparativ cu accesul facil la informații pe internet și rețele sociale.

  Când începem să-i citim copilului mic

  Când începem să citim copiilor este una dintre cele mai importante întrebări și decizii. Este dovedit că nu este niciodată prea devreme să-i citești. Practic o poți face din prima zi, iar asta să devină o parte din rutină. O poți face chiar înainte ca micuțul să vină pe lume. Pe de altă parte nu este niciodată prea târziu. 

  Cei mai mulți părinți încep după vârsta de una an. Este însă ideal să începi cât mai  devreme. Mult înainte de a înțelege un singur cuvânt, majoritatea bebelușilor adoră să-și audă părinții citind cu voce tare. Timpul alocat lecturii, cu voce tare, de către părinți combină câteva dintre lucrurile preferate ale copilului: îmbrățișările, imagini interesante din carte, sunete și, bineînțeles, pe tine, părintele lui. Așadar, merită să începi să-i citești cât mai devreme posibil.

  Sunetele, primul stimul senzorial din viața intrauterină

  Vocile părinților au fost cel mai constant element în cursul evoluției intrauterine, totodată cel mai intens stimul senzorial. Copilul începe să audă sunete în cursul vieții intrauterine în jurul săptămânii 18-20 de sarcină. La început percepe sunetele interne, cum ar fi bătăile inimii mamei și fluxul sanguin. Pe măsură ce sarcina avansează, fătul va începe să audă și sunete externe, cum ar fi vocile și muzica. După săptămâna 24, fătul poate răspunde la sunete puternice sau neașteptate, iar după săptămâna 25-26, auzul îi este suficient de dezvoltată pentru a recunoaște unele sunete familiare, cum ar fi vocea mamei, a tatălui. 

  Și nimic nu este întâmplător, pentru această expunere la sunete în uter, joacă un rol important în dezvoltarea auditivă și lingvistică a copilului după naștere. Acesta este și motivul pentru care se recomandă sesiuni de citit încă din primele zile de viață. Cititul pentru copil de către adult, înainte de împlinirea vârstei de un an, stabilește bazele pentru învățarea timpurie și dezvoltarea abilităților care îi vor servi pe tot parcursul vieții. În cele din urmă, cititul cu voce tare de către părinte, este o modalitate de a stabili o rutină zilnică predictibilă, care poate ajuta bebelușii și copiii mici să prospere intelectual și emoțional. 

  Lectura pentru copilul între 0 și 1 an

  Ar fi bine să începem prin a spune că în nicio altă perioadă din viața omului, capacitatea de asimilare și ritmul evoluției nu mai atinge intensitatea și rapiditatea pe care o are în primul an de viață. 

  Vocea maternă și paternă sunt elemente pe care copilul le cunoaște atunci când vine pe lume. Folosirea vocii părinților în lectura - indiferent ce, inclusiv a cărții de beletristică pe care o citești, tu, adult - este liniștitor și relaxant pentru nou-născut. Copil aude sunete, ritmul vocii tale și asimilează repetitivitatea lor. Este prea mic pentru a descifra sensul cuvintelor. 

  Cărțile pentru bebeluși, cele special concepute pentru ei, cartonate, cu imagini simple, colorate le va aprecia după vârsta de 6-7 luni. Cărțile cu fețe simple, culori strălucitoare și modele sunt o încântare pentru ochii nou-născutului tău. Și se va bucura să audă texte simple, repetitive cu rimă. După 6 luni, micuțul tău va începe să înțeleagă cuvinte simple pe măsură ce sunt rostite. Iar câteva luni mai târziu, poate începe să arate culori, animale și obiecte pe măsură ce le spui numele cu voce tare. Le cunoaște și le înțelege chiar înainte ca el să vorbească. 

  Lectura pentru copilul între 6 luni și 2 ani

  După vârsta de 6 luni, sau după ce micuțul reușește să stea singur în șezut și dobândește o mult mai mare capacitate de interacțiune cu mediul, cititul poate începe să devină mai interactiv, astfel: 

  • va adora să apuce cărțile moi sau diferite texturi; 
  • se va bucura să descopere surprizele din cărțile cu pagini rabatabile sau cu clapete - și va începe să manipuleze paginile și clapetele singur pe măsură ce abilitățile sale motorii fine se îmbunătățesc; 
  • va fi încântat să vadă cărți care imită părți din ceea ce face el: mâncatul, baia, joaca sau culcarea; 
  • îl fascinează să vadă albume cu poze ale prietenilor și membrilor familiei; 
  • explorează cu gura, și este perfect să facă asta; 
  • îi place să întoarcă paginile și să arate diferite obiecte. 

  Între 12 și 18 luni, mulți copii mici demonstrează că înțelegerea cuvintelor lor este în creștere prin arătarea culorilor, animalelor, personajelor și obiectelor dintr-o carte pe care le cunosc. Cititul întărește înțelegerea noilor cuvinte și a contextelor în care sunt folosite. De asemenea, le introduce în vocabular cuvinte pe care nu le întâlnesc uzual în viața de zi cu zi (de exemplu, zebra, leul, avionul).  

  Abordări practice și utile pentru părinți

  Caîteva idei, pot fi utile și îi pot inspira pe adulți în demersul loc de a citi copiilor mici și foarte mici, astfel:  

  • alege cărțile cu rime, marionete sau alte recuzite, care oferă poveștilor un element suplimentar de interes și-i atrage pe copiii mici; 
  • micuțul va fi atras, în mod deosebit de cărțile care au elemente interactive, cum ar fi clapetele, pop-up-urile și butoanele, utile copiilor mici care continuă să-și dezvolte abilitățile motorii fine în acest fel; 
  • încurajează-l pe copilul tău să bată din palme sau să cânte atunci când îi citești; 
  • dă personajelor același nume cu al copilului, element care funcționează ca o excelentă sursă de entuziasm pentru acesta; 
  • citește-i într-un ton animat și entuziast și include comentarii, explicații care să-l ajute să participe la poveste; 
  • dacă te oprește, dacă pune întrebări, dacă cere să reiei, să revii asupra unei povești, a unui pasaj, ascultă-l și fă-i pe plac (lăsându-l să conducă el momentul, îi vei capta și susține interesul); 
  • pune-i întrebări simple și oferă-i oportunități copilul de a-și arăta lui că înțelege (întreabă „Unde este câinele?" sau „Ce este pe capul pisicii?") și, foarte important nu fii dezamăgit dacă refuză; nu insista să interacționeze, nu-l obliga să fie atent, nu continua lectura atunci când evident nu vrea sau este focalizat pe altceva; 
  • nu asocia lectura cu alimentația (cu excepția sesiunilor de alăptat, când îi poți citi, povesti, vorbi orice); 
  • nu condiționa momentele de lectură cu voce tare, de realizarea unei alte activități; încurajează-ți copilul să gândească și să fie creativ oprindu-te pe parcursul poveștii pentru a-i cere să ghicească ce crede că se va întâmpla în continuare; 
  • evidențiază evenimentele din poveste care se întâmplă și în viața copilului tău, cum ar fi vizitarea bunicilor, împărțirea unei jucării cu alți copii sau somnul de după prânz;
  • construiește o rutină în jurul cititului cu voce tare, citește-i dacă îți cere; 
  • lasă-ți copilul să te vadă bucurându-te de o carte sau o revistă.

  📖 Atunci când pentru tine, adult, lectura este o sursă de plăcere, tentația copilului de a te urma va fi cu atât mai mare. Iar pentru ca lectura să fie o plăcere găsește cărțile care se potrivesc cu stilul, preocupările și nevoile tale.

  Cum ajută cititul copiii. 10 beneficii 

  Beneficiile cititului pentru copii sunt nenumărate. Am ales să prezentăm în extenso, 10 dintre ele, pe care în mod unanim, specialiștii în puericultură, medicii, psihologii și realitatea le-au demonstrat cu prisosință. 

  Lectura aduce conexiune cu copilul tău

  Cititul oferă o oportunitate minunată pentru părinte și copil de a se conecta. Este un mod frumos de a petrece timp împreună și de a sta împreună. Lectura cu voce tare a părintelui poate susține o relație solidă părinte-copil. Copiii se simt în siguranță atunci când li se citește. În plus, părinții care au o atitudine pozitivă față de cărți și citit ajută la rândul lor copiii să privească alfabetizarea, școala și, mai târziu lectura personală, într-un mod pozitiv.

  Dezvoltă abilitățile de ascultare

  Ascultarea unei povești citite cu voce tare implică un anumit nivel de înțelegere din partea copilului. Și înțelegerea depinde de atenție - cu alte cuvinte, lectura dezvoltă capacitatea de concentrarea. 

  A asculta este o abilitate pe care copiii trebuie să o dobândească înainte de a putea citi singuri. Lectura pe care părintele o face pentru copil are și valoare de divertisment, crește siguranța și încrederea în sine a copilului.

  Cititul și dezvoltarea cognitivă

  Chiar și copiii mai mari de 7-9 ani beneficiază de pe urma lecturii cu voce tare a unui adult și este cu atât mai utilă celor care încă nu au învățat să citească singuri. Copiii cărora li se citește și li se vorbește au scoruri mai mari la abilitățile de limbaj și dezvoltare cognitivă. Este demonstrat că copiii cărora li s-a citit, din primele luni de viață, au un IQ mai ridicat. 

  Cititul pentru dezvoltarea limbajului

  Beneficiile cititului pentru copiii mici se reflectă și în extinderea numărului și varietății de cuvinte pe care le folosesc. Cărțile pe care i le citești conțin adesea cuvinte pe care nu le-ai folosi în mod obișnuit în comunicările zilnice. În timp ce-i citești o carte, vei folosi nume specifice pentru diferite plante sau animale, mai multe adjective și cuvinte descriptive. Și toate acestea se adună. 

  Un studiu din 2019 a estimat că copiii cărora li se citește regulat în cei 5 ani care preced grădinița sunt expuși la 1,4 milioane mai multe cuvinte decât copiii cărora nu li se citește în acești ani.

  Lectura și abilitățile de concentrare

  Dinah Castro, educator bilingv pentru bunăstarea familiei la Cornell Cooperative Extension, împărtășește faptul că cititul pentru copii îi ajută să dezvolte abilități cheie de concentrare și autodisciplină.

  Toți copiii mici pot fi agitați și distrași atunci când părintele le citește cu voce tare. Niciodată un copil nu va fi la prima sesiune de lectură calm, atent și ascultător pasionat. Aceste abilități de dobândesc în timp. Iar răbdarea și perseverența părinților este cheia. Transformarea lecturii în rutină îi face pe copii să asculte cu din ce în ce mai mare atenție și sp manifeste dorința de a înțelege.

  Și când ascultă, sunt mai predispuși să stea liniștiți, să dezvolte o durată de atenție mai mare și să-și dezvolte capacitatea de concentrare și memorare. 

  Cititul și creativitatea la copii

  Cărțile și poveștile deschid o lume cu totul nouă. Nu există poveste sau carte pentru copii care să nu ofere ceva nou, ceva în plus, ceva util. Există o mulțime de cărți de non-ficțiune despre dinozauri, insecte și avioane, dar există și poveștile de ficțiune, care depășesc lumea reală și folosesc elemente de fantezie care îi fac pe copii să gândească, să-și stimuleze imaginația și, ulterior, creativitatea. 

  Imaginația și creativitatea sunt abilități exclusiv umane, dar pentru a fi dobândite, trebuie învățate și stimulate. 

  Dezvoltarea emoțională prin citit

  Dinah Castro spune, de asemenea, că cititul pentru copiii mici îi învață cum să facă față „experiențelor dificile sau stresante”. Ea explică în continuare că cititul poveștilor despre situații emoționale potențial, cum ar fi începutul la o școală nouă, poate ajuta la inițierea unei conversații și poate arăta copiilor că sentimentele lor mai dificil de gestionat sunt normale. 

  Induce ideea de răbdare și perseverență 

  Parcurgerea poveștii, a cărții generează o formă concomitentă de răbdare - nu mă grăbesc, ascult pagină cu pagină povestea pentru altfel nu o înțeleg, și perseverență - vreau să ajung la final să aflu deznodământul. 

  Dezvoltă curiozitatea

  Alături de imaginație și creativitatea curiozitatea este o altă abilitate utilă dezvoltării cognitive, pentru ca generează dorința de a cunoaște, de a afla, de a descoperi și, implicit de a pune întrebări. Un copil curios va fi unul care va învăța mai ușor, pentru care școala și, în general, formele de educație, vor fi asociate cu un context pozitiv.

  Acumulare de experiență

  Una dintre principalele căi de educație continuă se bazează pe experiență. Pe de o parte cea personală, pe de alta cea pe care o descoperim în sfaturile și experiența celor din jur, pe de alta cea pe care o acumulăm din cărți. Trăsătura este valabilă, la scară adecvată vârstei și pentru copilul mic, care poate acumula din cărțile pentru copii informații care să se adauge experiențelor proprii. 

  Sumarizând se poate trage concluzia că rolul lecturii în dezvoltarea personalității copilului este uriaș și esențial. Iar asta dovedește, din nou, importanța cărților și efectele lecturii asupra copilului.

  Cărți pentru copii

  Oferta și conceptul cărților pentru copii este mai mult decât generoasă. Iată o clasificare a tipurilor de cărți pentru copii, împreună cu o descriere succintă pentru fiecare:

  • Cărți senzoriale (cartonate, din pânză, din vinil). Realizate pentru bebeluși și copii mici, aceste cărți sunt durabile și includ diverse texturi pentru stimularea senzorială.
  • Cărți cu imagini (Picture books). Cărți pentru copii mici până la vârsta de 6 ani, care folosesc ilustrații colorate pentru a spune o poveste, adesea cu text minim.
  • Cărți interactive. Cărți care includ elemente interactive, cum ar fi clapete, ferestre de deschis, sunete și texturi pentru a angaja copiii în mod activ.
  • Cărți de povești (Storybooks). Destinate copiilor între 3 și 7 ani, acestea au povești simple cu început, mijloc și sfârșit clar, însoțite de ilustrații.
  • Cărți educative. Cărți care învață copiii despre litere, cifre, forme, culori, concepte științifice și alte teme educative, adesea prin jocuri și activități.
  • Cărți de poezii și rime. Dezvolta abilitățile lingvistice și ritmul.
  • Cărți de aventuri, ficțiune și fantezie. Povestiri captivante pline de aventuri, magii și lumi imaginare, potrivite pentru copiii mai mari.

  📖 Dată fiind importanța majoră pe care o are lectura, oferta de carte destinată copiilor, din prima zi de viață și până la adolescenți este generoasă, atent concepută, echilibrată și excepțional realizată. 

  Dacă ai parcurs articolul până aici, acum ai o imagine completă asupra beneficiilor extraordinare pe care le aduce lectura pentru copilul mic. Mai mult, ai și instrumentele necesare care să te ajute să procedezi corect. Și, nu în ultimul rând, ai și cărțile potrivite. 

   

   Surse: 

  • www.aap.org
  • www.scholastic.com
  • www.whattoexpect.com
  • www.kidshealth.org


  Sursa foto: 123rf.com

  Articol anterior
  Articol următor

  Lăsați un comentariu

  De notat, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

  Vă mulțumim pentru abonare!

  Acest email a fost deja înregistrat!

  Cumpără look-ul

  Alege opțiuni

  Publisol.ro
  Actualizari exclusive, noi aparitii si reduceri speciale pentru membri
  Editează opțiunea
  Anunta-ma cand se intoarce in stoc
  Termeni & Condiții

  Termeni si conditii

  Acesti Termeni și Condiții Generale se aplică tuturor comenzilor plasate pe site-ul publisol.ro și pentru comenzile trimise de persoane particulare prin telefon. În general, acestea guvernează relația dintre publisol.ro și utilizatorii site-ului.


  Articolul 1 - Identificarea companiei noastre

  publisol.ro, site operat de PUBLISHING SOLUTIONS S.R.L., cu adresa Piața Presei Libere nr. 1, corp A3-A4, Et. 1, 077067 București, Romania. CUI: RO 39723038, Nr. de inregistrare la R. C.: J40/15549/2022 EMAIL: office@publisol.ro, Tel: (+40) 00722450666. Program de relatii cu clientii si procesare comenzi: Luni – Vineri : 09.00-17.00

  Articolul 2 - Comenzi

  Pentru Client, realizarea unei comenzi de produse către publisol.ro implică acceptarea necondiţionată atât a condiţiilor generale de vânzare prezente, cât şi a condiţiilor particulare referitoare la articole comandate / denumire / preţ / componente şi aşa mai departe.

  Prin site: publisol.ro

  Accesand pagina noastra de internet veti gasi gama completa de produse, iar comanda Dvs poate fi lansata in mod direct aici. Comenzile Dvs vor fi confirmate in cel mai scurt timp de catre unul dintre consilierii nostri. Pentru orice informatii referitoare la produsele noastre (gama, comanda,livrare,etc) va rugam sa ne trimiteti un mesaj la comenzi@publisol.ro. Consilierii publisol.ro va stau la dispozitie cu toate informatiile de care aveti nevoie pentru a face alegere potrivita.

  Articolul 3 - Validarea unei comenzi

  Validarea de către client: Declarați că ați citit și ați acceptat acești Termeni și condițiile înainte de a vă plasa comanda. Prin urmare, validarea comenzii dvs. reprezintă o acceptare a acestor condiții generale de vânzare. Pentru comenzile plasate direct pe site-ul nostru sau prin telefon dacă ne-ați lăsat o adresă de e-mail, veți primi un e-mail de confirmare a comenzii dumneavoastră. În lipsa unei dovezi contrare, datele înregistrate de publisol.ro constituie dovada tuturor tranzacțiilor dintre publisol.ro și clienții săi.

  Validarea de către publisol.ro: La primirea comenzilor, publisol.ro asigură coerența datelor comunicate. Ca parte a politicii sale împotriva plăților frauduloase, publisol.ro își rezervă dreptul de a efectua orice investigație necesară înainte de validarea unei comenzi. Aceasta poate include solicitarea unei dovezi de domiciliu sau solicitarea informațiilor de contact ale sucursalei dvs. bancare. Atunci când se inițiază o astfel de procedură, validarea comenzii este suspendată. În cazul în care comanda nu a fost validată în termen de 5 zile, comanda va fi anulată, iar sumele plătite vor fi rambursate. Această perioadă poate fi extinsă dacă schimburile de documente sunt în curs de desfășurare între client și publisol.ro

  Articolul 4 - Conditii de plata

  publisol.ro acceptă următoarele modalități de plata :

  lei pentru livrare în Romania si strainatate (in cazul comenzilor din afara Romaniei, este necesara plata on-line cu cardul bancar):

  • plata RAMBURS, se plăteşte persoanei care livrează comanda în momentul primirii acesteia, angajat al firmei de curierat
  • plata CARD BANCAR: Online cu card bancar prin MobilPay (Visa/ Mastercard).
  • Daca ati ales metoda de plata "Online prin card bancar " este necesar sa completati un formular cu informatiile despre cardul dumneavoastra in pagina securizata a procesatorului de plati.
   Platile cu carduri de credit/debit emise sub sigla Visa si MasterCard (Visa/Visa Electron si MasterCard/Maestro) se efectueaza prin intermediul sistemului "3-D Secure" elaborat de organizatiile care asigura tranzactiilor on-line acelasi nivel de securitate ca cele realizate la bancomat sau in mediul fizic, la comerciant. - "3-D Secure" asigura in primul rand ca nici o informatie legata de cardul dumneavoastra nu este transferata sau stocata, la nici un moment de timp, pe serverele magazinului sau pe serverele procesatorului de plati, aceste date fiind direct introduse in sistemele Visa si MasterCard. Important de stiut! - Pentru platile prin card bancar nu este perceput nici un comision!

  • plata VIRAMENT BANCAR pe baza de factura proforma: Cont in RON la LIBRA BANK - RO21 BREL 0002 0018 1189 0100. Factura fiscală va fi trimisă la adresa de facturare indicată de Client împreună cu produsele.

  Articolul 5 - Produsele

  Fiecare dintre produsele propuse pe site-ul publisol.ro are atribuită o denumire, descriere, detalii de compoziţie şi un preţ. Fotografiile de prezentare nu sunt contractuale, ele reprezintă doar sugestii de prezentare. În cazul unor greşeli, responsabilitatea publisol.ro nu va putea fi angajată.

  Articolul 6 - Valabilitatea si durata ofertei

  Oferta publisol.ro este valabilă în limita stocului disponibil .În cazul unei rupturi de stoc sau dacă unul dintre articole lipseşte, îl vom înlocui, cu notificare in prealabil, cu un altul din aceeaşi gamă, de o calitate cel puţin echivalentă şi de o valoare cel puţin egală sau superioară, pentru a nu întârzia livrarea.

  În cazul în care un articol nu poate fi înlocuit în condiţiile de mai sus după ce comanda Dvs. este definitivă, vă vom contacta telefonic sau prin email în cel mai scurt timp pentru a conveni împreuna:

  • decalarea livrării până la reaprovizionarea produsului lipsă, în cazul în care acest lucru este posibil;
  • înlocuirea produsului cu altul disponibil;
  • anularea comenzii pentru produsele care nu pot fi livrate sau, dupa caz
  • returnarea sumelor de bani achitate pentru produsele indisponibile

  Articolul 7 - Preturile

  Prețurile produselor noastre sunt indicate pe site în lei inclusiv TVA, cu excepția participării la costurile de procesare și expediere. Publisol.ro își rezervă dreptul de a modifica prețurile în orice moment. În momentul unei comenzi, produsele vor fi facturate pe baza tarifelor în vigoare la momentul validării ordinului de comanda. Produsele rămân proprietatea publisol.ro până la plata integrală a prețului. Prețul produselor similare vândute de PUBLISHING SOLUTIONS S.R.L. în magazine terti sau prin internet vor putea fi diferite față de cele afișate pe site-ul publisol.ro

  Articolul 8 - Costul de procesare si transport

  • Livrare prin curier (Fan Courier, Sameday, DPD, GLS Courier): livrare la o adresă de destinație din Romania. Costul este de 17.90 cu TVA inclus. Valoarea maxima a unei comenzii este de 5000 ron cu Tva incluzand transportul si costul ramburs. Pentru comenzile de peste 150 lei (TVA inclus) transportul este gratuit.<*/li>
  • Livrare prin CN Posta Romana pentru comenzile platite cu cardul si efectuate din strainatate, din tarile eligibile (Europa)

  Articolul 9 - Modalitati de livrare

  Modalitatea generală de livrare este în sistem de curierat prin firmele de curierat cu care avem contracte încheiate, în limita zonelor acceptate de către firmele de curierat.Livrarea va fi considerată încheiată în momentul predării produselor de către publisol.ro către Transportator. Produsele călătoresc pe riscul Clientului, chiar și în cazurile în care comanda este adresată unui alt destinatar, transferul riscurilor fiind efectuat la momentul predării coletelor către Transportator la livrare. Clientul are obligația să verifice starea produselor livrate și să formuleze rețineri pe documentul de livrare (AWB, Aviz de însoțire a mărfii, Factura Fiscală s.a) sau prin scrisoare recomandată cu aviz de primire către publisol.ro. în termen de 72 de ore de la livrarea produselor. În caz contrar, nu vor putea fi începute demersurile de rambursare către Transportator.

  În caz de neconformitate a produselor sau de viciu aparent, Clientul are la dispoziție 14 zile de la recepția acestora pentru a depune o reclamație către publisol.ro. Reclamația poate fi formulată în scris și transmisă prin email / poștă.

  Dupa acest termen, produsele livrate sunt considerate conforme și exceptate de orice viciu aparent.

  Articolul 10 - Termene de livrare

  În cazul plății prin card de credit sau card de debit, comenzile sunt expediate în ziua următoare validării online. Comenzile validate vineri sunt expediate în ziua de luni următoare, cu excepția deschiderii excepționale sâmbătă mai ales în decembrie. Comenzile validate sâmbătă și duminică sunt expediate marti.

  Termenele de livrare obișnuite (în afara perioadelor de Sărbători) sunt între 24-72 ore lucrătoare

  În perioada Sărbătorilor aceste termene, date doar cu titlu informativ, pot suferi modificari care vor fi anunţate în prealabil clientului.

  Articolul 11- Data limita de livrare

  În cazul în care produsele comandate nu au fost livrate în termen de 15 de zile de la data recepției de către publisol.ro a comenzii complete împreună cu plata integrală a acestora, pentru orice alt motiv decât Forța Majoră, vânzarea va putea fi anulată la cererea clientului. Sumele plătite de către Client îi vor fi restituite in termen de 10 zile lucratoare de la reprimirea produselor la sediul firmei.

  Articolul 12 - Termenele de renuntare

  Aveți la dispoziție o perioadă de 14 zile de la primirea produselor dvs. pentru a vă exercita dreptul de renunţare de la publisol.ro fără a trebui să justificați motivele sau să plătiți o penalizare.

  Dacă vă exercitați dreptul de renuntare în perioada menționată mai sus, vă rugăm să contactați serviciul nostru pentru clienți. Vom rambursa produsul (produsele) în cauză în termen de 30 de zile de la solicitarea dvs. Costurile de expediere și returnare sunt responsabilitatea cumpărătorului.

  Returnările se vor face în stare originală și vor fi complete (ambalare, aviz ...) la adresa de returnare: Publishing Solutions, Str Radarului nr 12E, Sat Petrești, Com Corbeanca, Ilfov.

  Nu vom accepta returnări de produse care au fost deschise sau a căror ambalare a fost deteriorată. Nu se acceptă returnarea sau înlocuirea produsului pentru produsele cu termene mai lungi sau pentru toate produsele după data de expirare. În cazul în care aceste produse vor fi în continuare returnate, acestea nu vor fi rambursate în nici un fel

  Articolul 13 - Protectia Minorilor

  Orice persoană care face o comandă de pe site-ul publisol.ro trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți până la data efectuării comenzii. În caz contrar, comanda nu va putea fi onorată. Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății.

  Articolul 14 – Responsabilitatea publisol.ro

  publisol.ro își declină orice răspundere, civilă sau penală, care ar putea rezulta din utilizarea necorespunzătoare a produselor comercializate sau de daune, responsabilitatea apartine furnizorului produsului în cauză.

  Articolul 15 - Politica de confidentialitate

  Prin acceptarea acestor termeni va declarati de acord ca furnizarea serviciilor si produselor sa inceapa imediat dupa indeplinirea tuturor formalitatilor de inregistrare cerute. Informatiile furnizate trebuie sa fie corecte si complete. Optand pentru inregistrare, va obligati sa ne furnizati corect numele, adresa si alte informatii utile. Pentru corectarea sau actualizarea acestor informatii, accesati meniul "Date Personale".

  Prin accesarea contului si utilizarea parolei personale sunteti responsabil pentru toate actiunile care decurg din folosirea acestora. publisol.ro nu poate fi facuta responsabila pentru erorile survenite in urma neglijentei utilizatorului privind securitatea si confidentialitatea contului si a parolei sale.Datele dumneavoastra personale vor putea fi utilizate de catre publisol.ro pentru confirmarea comenzilor, informarea prin e-mail, mesaje scrise (SMS), posta sau alte mijloace de comunicare despre actiunile ulterioare, realizarea de rapoarte statistice şi aşa mai departe. Datele dumneavoastra personale vor putea fi transmise autoritatilor in drept cu scopul verificarii tranzactiilor comerciale sau altor autoritati in drept pentru efectuarea oricaror verificari justificate in baza legii. Datele furnizate de catre clienti sunt strict confidentiale publisol.ro se angajeaza in fata clientilor sai sa nu furnizeze aceste date unor terte persoane sau companii, ci sa le utilizeze strict pentru uzul relatiei de afaceri dintre client si publisol.ro

  Acest site foloseste masuri de securitate impotriva pierderii, alterarii sau folosirii gresite a informatiilor care se afla in controlul nostru. publisol.ro se obliga sa respecte drepturile dumneavoastra conferite de Legea 677/2001, iar la cererea dumneavoastra trimisa pe adresa Piața Presei Libere nr. 1, corp A3-A4, Et. 1, 077067 București, Romania sau prin email la adresa office@publisol.ro , se obliga: sa rectifice, actualizeze, blocheze, stearga sau transforme in date anonime, in mod gratuit, datele a caror prelucrare nu este conforma dispozitiilor Legii nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date; sa inceteze prelucrarea datelor dumneavoastra personale.

  publisol.ro certifica faptul ca va respecta drepturile conferite de Legea nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, a Legii nr. 365/2002 privind comertul electronic, precum a Ordonantei nr. 130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta cu modificarile ulterioare. Printre aceste drepturi se numara (enumerarea neavand un caracter limitativ):

  1. dreptul de a cere publisol.ro sa va confirme daca prelucreaza sau nu datele dumneavoastra personale, in mod gratuit pentru o solicitare pe an;
  2. dreptul de a cere publisol.ro sa rectifice, actualizeze, blocheze sau sterge, in mod gratuit, acele date furnizate a caror prelucrare nu este conforma dispozitiilor Legii nr. 677/2001;
  3. dreptul de a cere publisol.ro sa inceteze, in mod gratuit, prelucrarea datelor sale personale;
  4. dreptul de a cere publisol.ro sa inceteze expedierea de mesaje promotionale. Orice astfel de cerere/notificare se va data, semna si trimite de catre persoana inscrisa in baza de date prin e-mail la adresa office@publisol.ro

  Siteul nostru foloseste cookiuri, puteti vedea politica referitoare la cookie-uri pe siteul nostru

  Articolul 16 - Litigii

  Fiind de acord cu acesti Termeni si Conditii, clientul isi asuma in totalitate aceste riscuri. Prezentele condiții generale de vânzare sunt elaborate în conformitate cu legislația română. În caz de litigii, clientul se va adresa societății Publishing Solutions SRL pentru a găsi o soluție amiabilă. În cazul în care aceasta nu poate fi găsită, litigiile vor fi soluționate de către Instanțele competente.

  Articolul 15 - Copyright

  Toate elementele site-ul publisol.ro sunt și rămân proprietatea intelectuală exclusivă a publisol.ro . Nicio parte a acestui site nu poate fi reprodusă, exploatată, difuzată sau utilizată pentru orice scop, inclusiv software, elemente vizuale sau sonore ale site-ului. Folosirea orice link simplă sau hypertext este strict interzisă fără acordul scris al publisol.ro.

  this is just a warning
  Conectează-te
  Coș de cumpărături
  0 articole